08.11.2016

“Cami ve Kitap” Konulu Panel Düzenlendi

Celal Bayar Üniversitesi İlahiyat Fakültesi ile İl Müftülüğümüz tarafından ortaklaşa “Cami ve Kitap” konulu panel 01 Kasım 2016 Salı günü Manisa Celal Bayar Üniversitesi Ümit Doğay Arınç Kültür Merkezinde düzenlendi.

İl Müftü Yardımcısı Sevinç TEPEKAYA, Manisa Celal Bayar Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ayşe İlker ve İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hacer AŞIK EV’ in konuşmacı olarak katıldığı programa İl Müftüsü Sinan CİHAN, Manisa Celal Bayar Üniversitesi Rektör Yardımcısı Muzaffer TEPEKAYA, İl Müftü Yardımcısı Paşa BEKTAŞ, Yunusemre İlçe Müftüsü Şakir KIRKIZ, Manisa Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Hüseyin KÖROĞLU ile Üniversite öğrencileri katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan program, Şehzadeler İlçesi Sultan Cami Müezzin – Kayyımı Ömer Faruk ALTUNAĞA’nın okuduğu Kur’an tilavetiyle devam etti. Diyanet İşleri Başkanlığı’nın hazırladığı “Cami ve Kitap” konulu sinevizyon gösteriminin ardından Üniversite öğrencilerini temsilen Celal Bayar Üniversitesi Tarih Bölümü öğrencisi Ege Utku KAYA konuşma yaptı.

İl Müftümüz Sinan CİHAN’ın açılış konuşmasında “Üniversite yönetimine, öğrencilere teşekkür etti. Camilerin toplumu manen birbirine bağlayan kilit taşı kitabında din, ilim ve kültürü aktarmada bir köprü olduğunu ifade etti. Hz. Peygamberin, toplumu imar etmek için önce camiyi imar ettiğini, caminin bir diriliş olduğunu, caminin bizi diriltmesi için caminin cemaati olmak ve bizi eğitmesine imkân tanımamız gerektiğini” belirtti.

Ardından panele geçildi. Panelde İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hacer AŞIK EV “Caminin Toplum Hayatındaki Önemi ve Yeri” hakkında slayt eşliğinde yaptığı konuşmasında “İnsanın yer yüzünü imar etmek için Allah’ın yeryüzündeki halifesi olarak ve donanımlı bir şekilde yaratıldığını, madenlerin işlendiği gibi, insan da ancak işlenirse ondaki cevherin ortaya çıkacağı ve bunun için eğitime ihtiyaç olduğunu ve eğitimde caminin çok önemli bir merkez olduğunu” ifade etti.

Fen Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ayşe İLKER kitapların okunması ve hayatımızdaki yeri hakkında sayısal bilgileri vererek yaptığı konuşmasında “Yazma ve okumanın İslam’dan önce Türk medeniyetlerinde yazının önemi, İslam’dan sonra Türk – İslam medeniyetinde yazının önemini ifade etti. Ülkemizdeki okuma oranının çok düşük olduğunu, okuyan insanın boş şeylerle vaktini öldürmeyip, okumaya doğru yol almamız, daha çok okumamız ve okuduklarımızı akletmemiz gerektiğini” vurguladı

İl Müftü Yardımcısı Sevinç TEPEKAYA “Cami ve Kitabın İslam’daki Önemi” hakkında yaptığı konuşmasında “Kitabın camiyle buluşmasının İslam toplumunun ilk yıllarına kadar uzandığını, insana ilk seslenişin “Oku” emriyle başladığını, camilerin de kürsüyle, mihrabıyla, minberiyle birer ilim ve hikmet beşiği olduğunu, Hz. Peygamberin Medine’ye hicret ettikten sonra inşa edilen mescidin hemen bitişiğine bir mektep yaptırıldığını, buranın kadın – erkek, genç – yaşlı toplumun her kesimine yönelik toplu eğitimlerinin yapıldığı bir ilim merkezi olduğunu” belirtti. 

Program çiçek takdimi ile sonra erdi. Programda İl Müftülüğümüz tarafından hazırlanan 400 adet Kur’an-ı Kerim ile 400 adet İslam’a giriş kitapları öğrencilere hediye edildi. Ayrıca Yunusemre İlçe Müftülüğümüz tarafından öğrencilere aşure ikramı yapıldı.