20.03.2017

"Bilgi ve Değer Bağlamında Kadın" Konulu Panel Düzenlendi.

8 Mart Dünya Kadınlar Günü münasebetiyle Şehzadeler Belediyesi Tarihi Bedesten Nikah Salonunda 14.03.2017 Salı günü saat 10:00’da “Bilgi ve Değer Bağlamında Kadın” konulu panel düzenlendi.

Programa İl Müftü Yardımcısı Sevinç TEPEKAYA, İl Vaizi Sümeyye ÖZTÜRK, Cezaevi Vaizi Hilal DEMİRALAY CAMBAZ, Kur’an Kursu öğreticileri, öğrencileri ve kadın davetliler katıldı. Aile ve Dini Rehberlik Bürosu tanıtım sinevizyonu gösteriminin ardından saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan program İlimiz Şehzadeler İlçesi Ayşe Hafsa Sultan Kız Kur’an Kursu Öğreticisi Nurcan GÜLFİDAN’ın Kur’an-ı Kerim tilavetiyle devam etti.

Diyanet İşleri Başkanlığı’nın kadın konulu sinevizyon gösterimi de yapıldıktan sonra söz alan panel moderatörü  İl Müftü Yardımcısı Sevinç TEPEKAYA, İslamiyetin kadına her zaman önem verdiğini belirtti ve müftülük olarak kadınlara verilen değeri göstermek   amacıyla bu tür toplantıların devamlı yapıldığını ifade ederek katılımcılara hoş geldiniz konuşması yaptıktan sonra sözü  “Vahyin Yücelttiği Kadın: Hz.Hatice” başlıklı sunumunu yapmak üzere Cezaevi Vaizi Hilal DEMİRALAY CAMBAZ’a bıraktı.

Cezaevi Vaizi Hilal DEMİRALAY CAMBAZ, müminlerin annesi ve ilk iman eden kişi olan Hz. Hatice’de bizler için toplumu nasıl ihya edebileceğimizi, nasıl bir anne, nasıl bir eş, nasıl bir mümine kadın olmamız gerektiğini vurgulayan örnekler olduğunu ifade etti. Kadının cahiliye döneminde bir köle olarak görüldüğünü kaydeden Cezaevi Vaizi Hilal DEMİRALAY CAMBAZ, kadını gerçek kimliğine, alemlere rahmet olarak gönderilen Hz. Muhammed (s.a.s)’in tebliğ ettiği İslam dininin kavuşturduğunu belirtti ve “Kadın olmazsa ana olmaz, kadın olmazsa eş olmaz. Kadın olmazsa çocuk olmaz, kadın olmazsa yuva olmaz. Kadın olmazsa insan olmaz.” dedi.

İkinci panelist olarak konuşan İl Vaizi Sümeyye ÖZTÜRK “Kur’an ve Sünnet Işığında Değer Üreten Bilge Kadın: Hz.Aişe” başlıklı sunumunu gerçekleştirdi. İnsanın bilmekle yüceldiği, yaratıldığı vakit Hz.Adem’e meleklerin secde etme sebebinin Adem’e verilen bilgiden kaynaklandığını söyledi. Bilginin kaynağının Allah olduğunu ve insanın ancak Allah’ın dilemesi sonucu derin anlayış ve bilgiye ulaşabileceğini ifade ederek ilim-iman ilişkisini, ilk hitabı “Oku” olan Kur’an-ı Kerim’den ayetlerle açıkladı. Hz.Peygamber’in ilme ve eğitime önem vererek gerek Mekke’de Darul Erkam’da gerekse Medine’de Mescid-i Nebevi’de ve Suffe’de yürüttüğü eğitim faaliyetlerinden ve kadınların özel olarak eğitiminden bahsetti. Vahyi öğrenme konusunda istekli sahabe kadınlar içinde özellikle müminlerin annesi hane-i saadetin bilge hanımefendisi Hz.Aişe’nin önemli bir yeri olduğunu ifade etti. Hz.Aişe’nin hayatına dair ana hatlarıyla özet bilgi veren İl Vaizi Sümeyye ÖZTÜRK, daha sonra Aişe annemizin ilmi yönünü ele aldı. Hz. Aişe’nin zeki, ilme düşkün ve kuvvetli hafızaya sahip olması sonucunda Kur’an, Hadis, Tefsir ve Fıkıh gibi pek çok ilimde zengin rivayet malzemesi bıraktığını ve peygamberimizden 2210 hadis rivayet ederek ilme yapmış olduğu katkıyı dile getirdi.

Panel sonunda bir değerlendirme yapan İl Müftü Yardımcısı Sevinç TEPEKAYA da günümüzde kadınların bir savrulma içinde olduğunu, bu bakımdan kadınlarımızın “rol modeller”e ihtiyacı olduğunu, bunun için de özellikle Hz.Hatice ve Hz.Aişe’nin aile hayatı, ilmi çalışmaları, sosyal hayata katkıları yönlerinin de dikkate alınarak çok iyi okunmaları ve örnek alınmaları gerektiğini dile getirdi.

Panel, çiçek takdimi ve lokma ikramı ile sona erdi.