20.04.2018

Din İstismarı İle Mücadele

İl Müftülüğümüzce; Diyanet İşleri Başkanlığı’nın “Din İstismarı ile Mücadele” etkinlileri çerçevesinde 19/04/2018 Perşembe günü Saat 09:30’da Din Görevlilerine, Saat 12:30’da İl Kurum amirleri ile STK’lara yönelik Manisa Eğitim Merkezi Müdürlüğü’nde ve 20/04/2018 Cuma günü halka yönelik Bedesten Nikah Salonununda Dini Yayınlar Genel Müdürü Dr. Fatih KURT,  Stratejik Planlama ve Yönetimi Geliştirme Daire Başkanı Hatice KAHYAOĞLU ve Diyanet İşleri Uzmanı Mustafa SOYKÖK’ün katıldığı, 3 adet panel düzenlendi.

Alaybey Camii Müezzin Kayyımı Bilal AKBAŞ’ın Kur’an-ı Kerim tilavetiyle başlayan programda İl Müftüsü Sinan CİHAN bir selamlama konuşması yaptı. Özetle din istismarı ile mücadele çalışmalarının önemli olduğuna, insanların iradelerine ve cüzi varlıklarına ipotek koyan FETÖ ve DEAŞ gibi yapıların ne denli tehlikeli olduğuna değinen Müftü CİHAN “Bu ve benzeri yapılar her gün Kur’an okuyan, hadis okuyan, soran sorgulayan kişilerin bulunduğu diyanet gibi böylesi güzide bir kurumda etkili olmamalıydı. Ritmimizi bozmamalıydı. Kur’an da Mücadele Suresi gibi bir surenin olduğu bilinmeli sorgusuz sualsiz teslimiyetin olamayacağı görülmeliydi. Hoca hiç kimseye kuyruk olmaz, birisini sevebilir fakat hatalarıyla kusurlarıyla sever. Hiç kimseye kutsiyet atf etmez. Bu faaliyetler ümit ediyorum bizlerde yeni bir bilinç yeni bir yol haritası inşa eder.” dilek ve temennisi ile konuşmasını tamamladı.

Sinevizyon gösterisi ile devam eden programda panelistler yerlerini aldı. İlk konuşmacı olan Dini Yanınlar Genel Müdürü Dr. Fatih KURT günümüzde dini kavramların içeriğinin boşaltıldığını, İslam ülkelerinde bir çok insanın can ve mal güvenliğinin bulunmadığını,  FETÖ ve DEAŞ gibi dini istismar eden örgüt ve yapıların boy gösterdiğini bunlara karşılık diyanet personelinin bulunduğu yerde göstereceği tavrın önemli olduğunu, bu kapsamda farkındalığı artıma, doğru din algısını oluşturma adına Diyanet İşleri Başkanlığı olarak yazılı ve görsel alanda yapılan yayınlarla bir dizi program gerçekleştirileceğini belirtti.

2. Konuşmacı olan Stratejik Planlama ve Yönetimi Geliştirme Daire Başkanı Hatice KAHYAOĞLU ise FETÖ’nün temel özelliklerini anlatarak başladığı konuşmasında, insanın nisyan (unutkanlık) ile malul olduğunu, sıcağı sıcağına oluşan tahribattaki vahametin ne kadar büyük olduğunun fark edilemediğini hepimizi derinden sarsan, birçok kavramın içini boşaltan bu vb. yapılara karşı her zaman tedbirli ve uyanık olunması gerektiği üzerinde durdu. İnsan fıtratının boşluk kaldırmadığını belirten KAHYAOĞLU insanların dini duygularını besleyemedikleri yerlerde ahtapot gibi boy gösteren bu yapıların tuzağına düştüğünü bu nedenle özellikle gençlerimize sahip çıkıp, onları sahih bilgiyle donatmamız gerektiğini ifade etti.

Diyanet İşleri Uzmanı Mustafa SOYKÖK’te DEAŞ’ın nasıl ortaya çıktığını, küresel güçlerin oluşturduğu dini kullanan, araçsallaştıran bir örgüt olduğunu, DEAŞ’a katılanların fakir ve kenar mahallelerden olduğunu, insanları korkutarak, ürküterek etkilediğini ve taraf topladığını, dini metinleri suiistimal ettiğini, Müslümanlara yaklaşımını, tarihi miraslarımızı nasıl yok ettiğini, İslam’ı nasıl çarpıttığını belirterek bunlara karşı uyanık olunması gerektiğini ifade etti.

İl Müftüsü Sinan CİHAN kapanış konuşmasında panelistlere teşekkür etti.