10.12.2018

2019 YILI HAC MÜRACAATI İLE İLGİLİ AÇIKLAMALAR

1-  2019 yılında ilk defa hacca gitmek isteyenler müracaatlarını  08-14 Aralık 2018  tarihleri arasında  yapacaktır.
      a)    2019 yılında hacca gitmek üzere “İlk Defa Kayıt” yaptırmak isteyenler anlaşmalı bankalara 20.-TL ön kayıt ücretini yatırdıktan sonra müracaaatlarını Başkanlığımız “http://www.hac.gov.tr” internet adresinden elektronik ortamda veya  dolduracakları form ile doğrudan müftülüklere yapabileceklerdir,
      b) 2018 yılında hac kurasına katılıp kesin kayıt hakkı elde edemeyen hacı adaylarının kayıt yenileme işlemleri 08 Aralık 2018 tarihinde Başkanlıkça yapılacaktır,
       c) Geçmiş yıllarda yapmış oldukları  il, ilçe, kuraya birlikte  gireceği kişilerde ve hac konaklama türünde değişiklik yapmak isteyenler ile müracaatlarından vaz geçenler 08-14 Aralık 2018  tarihleri arasında müftülüklere başvurarak  gerekli değişiklikleri  yapabileceklerdir.
2-  Müftülüklere doğrudan form dilekçe ile müracaat edenler; nüfus cüzdanı fotokopisi ile banka dekontunu dilekçeye mutlaka ekleyecek,  Müftülükler de  kayda aldıkları dilekçenin bir fotokopisini müracaat edene verecektir.
3- İlk defa kayıt yaptıracaklar kişi başına 20.-TL'yi ilgili banka hesabına yatıracaktır. Kayıt yaptırdıktan sonra vazgeçenler ile hacca gidemeyenlere bu ücret iade edilmeyecektir.
4- Müftülüklere yapılan müracaatlarda kayıt parasını yatırdığına dair dekontu, müracaat dilekçesi ile birlikte süresi içerisinde müftülüklere teslim etmeyen ve kayıt numarası da almayanların  müracaatları geçerli olmayacak, bunlar kuraya dahil edilmeyecek, talep etmeleri halinde ise yatırdıkları ücret kendilerine iade edilecektir.
5- 2019 yılında çekilecek kura sonrası  kesin kayıt sırası gelenlerden süresi içerisinde kaydını yaptırmayanlar için, bu husus müteakip yıllarda müktesep hak teşkil etmeyecektir.
6-  Müracaatlarda; eş, anne, baba, kayınbaba, kayınvalide, kardeş ve çocukların birbirleri ile, hiç bir akrabalık bağı olmayanların istemeleri halinde 10 kişiyi geçmemek üzere grup halinde, engellilerin ise hacca hiç gitmemiş refakatçileri ile birlikte kur’aya girme talepleri kabul edilecektir.
7- Hacca götürülmek istenen 0-06 yaş çocukların kayıtları ebeveynleri ile birlikte yapılacak ve çekilecek kuraya dahil edilmeyecektir. Ön kayıttan sonra doğan çocukların ebeveynleri kesin kayıt elde ederlerse, istemeleri halinde bu çocuklarına, kontenjan durumu dikkate alınarak hacı sayılarının Suudi Arabistan Hac ve Umre Bakanlığına bildirildiği tarihe kadar kesin kayıt hakkı verilecek ve arşiv bilgileri tutulmayacaktır. Ön kaydı olup kuraya dahil edilmeyen 0-12 yaş arası çocuklardan, 0-06 yaş arası çocukların kesin kayıt hakkı elde eden ebeveyleri ile birlikte kesin kayıtları alınacaktır. 07-12 yaş arası çocukların ise ebeveynleri kesin kayıt elde etseler dahi kesin kayıtları alınmayacaktır.
8- Farklı il ve ilçelerde, farklı tarihlerde ve türlerde kayıt yaptırıp çekilen kurada kesin kayıt hakkı elde edenler hariç, bilahare hacca birlikte gitme arzularını dile getirerek kayıtlarının birleştirilmesi yönündeki talepleri karşılanmayacaktır.
9- Yakınlarıyla birlikte müracaat edenlerden birisinin kayıt yenilemesi, diğerinin ise ilk defa kayıt yaptırması halinde bunların müracaatları birlikte alınacak ve kuraya da tek numara ile katılacaklardır.
10- İlk defa kayıt yaptırmak isteyen 45 yaş altı kadınlardan mahremsiz olarak hacca gidemeyecek durumda olanlar, müracaatlarını hacca hiç gitmemiş mahremleriyle birlikte yapacaklardır.
11- Daha önce hacca gidenlerin müracaatı kabul edilmeyecek, müracaatlardan veya kura çekiminden sonra hacca gittiği tespit edilenlerin kayıtları sistemden silinecek ve kayıt ücreti de iade edilmeyecektir.
12-  Daha önce vekâleten hacca gittiklerini belirterek bu defa kendi adlarına veya bir başkasının yerine vekaleten hacca gitmek isteyenlerin müracaatları kabul edilmeyecektir.
13- Hacı adayları, müracaatlarının sisteme girilip girilmediğini ve yakınlık bağlantılarının doğru bir şekilde yapılıp yapılmadığını yukarıda belirtilen internet adresinden kontrol edebilecekler, kaydı girilmeyen veya kayıt bilgilerinde yanlışlık olanlar varsa bunlar, ilgili müftülüklerden bilgilerini kayıt süresi içerisinde düzelttirebileceklerdir.
14-  İnternet ortamında veya müftülüklere yapılan müracaatlarda  bilgi eksikliğinden "Grup Başı" olarak yazılan veya dilekçeyi imzalayan kişi sorumlu olacaktır.
15-  Hacı adayları; müracaat formunda yer alan hac konaklama türlerinden durumuna uygun olanını, verilen fiyat aralığı ve süreyi de dikkate alarak, aşağıdaki bilgiler ışığında  mutlaka işaretleyeceklerdir.
A. Oda Tercihli Konaklama Türü:
    a) Banyo ve tuvaleti içinde olan odalarda 2, 3 ve 4 kişilik odalarda konaklama yaptırılacaktır.
    b) Yemekler, sabah kahvaltısı, öğle öğünü için kumanya (veya salata ile çorba vb.) ve akşam yemeği tabldot usulü verilecektir.
B. Otel Konaklama Türü:
    a) Banyo ve tuvaleti içinde olan odalarda 2 veya talep halinde 3 kişi kalacaktır.
    b) Sözleşmeye göre açık büfe usulü ile 2 veya 3 öğün yemek verilebilecektir.
* Yukarıda belirtilen hac konaklama türlerinde, Hareme mesafesi 1 km’den uzak olan yerlere servis konulacaktır.
16- Müracaat formunda belirtilen hac konaklama türleri bağlayıcı olacağından ve daha sonra tür değişikliğine imkan tanınmayacağından, tercihler dikkatli bir şekilde yapılacaktır.
17- Müracaat formunda  16 ve 17'nci maddelerde yer alan bilgiler istatistiki amaçla sorulmuştur.
18- Kesin kayıt tarih ve ilkeleri ile hac konaklama türlerine göre alınacak ücretler bilahare duyurulacaktır.