Diyanet İşleri Başkanlığı, "Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü" dolayısıyla ülke genelinde birçok etkinliğe imza attı.
Manisa İl Müftülüğü tarafından Diyanet İşleri Başkanlığı’nın "Ailenin Korunması ve Aile İçi Şiddetin Önlenmesinde Toplumsal Farkındalığın Sağlanması” Projesi kapsamında panel, konferans, vaaz, seminer, gençlik buluşması, fabrika ziyaretleri, kahvehane sohbetleri ve sabah namazı buluşmaları gerçekleştirildi.
Diyanet İşleri Başkanlığı’nın "Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele 4. Ulusal Eylem Planı" çerçevesinde farkındalık oluşturmak amacıyla 12 ilde gerçekleştirdiği programlarda Ankara İl Müftüsü Dr. Hasan Çınar ve Diyanet İşleri Uzmanı Yusuf Tunç Manisa’nın misafiri oldu.
Manisa İl Müftülüğü tarafından tertib edilen mezkur programlar çerçevesinde “Ailenin Korunması ve Aile İçi Şiddetin Önlenmesinde Toplumsal Farkındalığın Sağlanması” konulu panel düzenlendi. Tarihi Bedesten Salonu’nda gerçekleştirilen panelin açış konuşmasını yapan İl Müftü Vekili Ömer Kayhan; “İslâm’ın insana bakışı, öngördüğü aile modeli, her çeşidiyle şiddetin önlenebilmesi için, dinin ortaya koyduğu prensiplerin anlaşılması ve uygulanmasının önemi gibi hususlar üzerinde çaba sarf eden Diyanet İşleri Başkanlığımız, aile bütünlüğü, ailenin korunması, aile bireylerinin birbirleriyle olan bağının kuvvetlendirilmesi hususunda seferberlik ilan etmiş durumdadır. Başkanlığımız, aileyi tehdit eden riskler ve yeni sorun alanları karşısında ailenin manevi destekle güçlendirilmesine yönelik çalışmalar yürütmektedir. Bizler de bu minvalde gerçekleştirdiğimiz programlarla, Ankara’dan gelen misafirlerimiz ve din görevlisi arkadaşlarımızla sahadayız. Bugün burada gerçekleştireceğimiz panel ve diğer tüm programlarımızın hayırlara vesile olmasını diliyorum” diye konuştu.
Ardından Manisa Celal Bayar Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Abdulgaffar Aslan moderatörlüğünde Ankara İl Müftüsü Dr. Hasan Çınar ve Manisa Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü’nde görevli Psikolog Bahriye Nur Alkan’ın konuşmacı olduğu panel gerçekleştirildi.
Panelde konuşan Psikolog Bahriye Nur Alkan, kadına yönelik şiddetle mücadelede Şiddet Önleme ve İzleme Merkezlerinin (ŞÖNİM) fonksiyonu ve hizmetlerinden, ülke ve dünya genelinde kadına yönelik şiddetin sayısal verilerinden oluşan bir sunum gerçekleştirdi.
İkinci panelist olarak “Ailenin Korunması” konulu sunumuyla konuşan Ankara İl Müftüsü Dr. Hasan Çınar; “İslam ilk geldiği zaman, aile mefhumu olmayan, aileyi korumayan, kadını yok sayan bir topluma gelmiştir. 14 asır önce kadının bir meta olarak alınıp satıldığı, kadının mülkiyet hakkının olmadığı bir dönemde Allahü Teala Nisa Suresi diye kadının adına bir sure indirmiştir. O surede hala batıda bile tartışılan bir konu olan kadının miras hakkından bahsediliyor. Cenab-ı Allah bu sureyle kızlarınızın, kız kardeşlerinizin, annelerinizin, halalarınızın, teyzelerinizin mirastan hakkını verin diye emrediyor bizlere. Ama günümüzde insanımız bu konuda dinimizin emrini yerine getirmede maalesef duyarsız durumda. İslam kadına ve kadının hakkına karşı ne sözlü ne fiili hiçbir tacize ve tecavüze müsaade etmemiştir. İslam aileyi ve kadını koruma altına almıştır. Bizler elhamdülillah böyle bir dinin mensuplarıyız. Yüce kitabımız Kur’an-ı Kerim aileyi koruma hususunda tüm öngörüleri ortaya koymuştur. Sana bana ve bize düşen de bu emaneti bi hakkın yerine getirmek ve sahip çıkmaktır.” diye konuştu.
Program oturum başkanı ve panelistlere hediye takdimiyle sona erdi.
Programa Manisa Milletvekili Semra Kaplan Kıvırcık, İl Müftü Yardımcıları Sevinç Tepekaya, Mehmet Ceyhan, Ramazan Arba, İl müftülüğü şube müdürleri ve personeli, Şehzadeler ve Yunusemre İlçe müftülüğü personeli, STK temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.