08.06.2020

TÜRKİYE GENELİ HAFIZLARA ÖZEL “2020'den 2053'e Mektup" YARIŞMASI

Manisa Müftülüğünden hafızlığını tamamlamış veya hafızlık eğitimine devam etmekte olan gençlere yönelik Türkiye geneli yarışma.

Yarışmanın amacı, İstanbul'un Fethinin 600. yılına atfen, hafızlığını tamamlamış veya halen hafızlık eğitimine devam etmekte olan 10-15 yaş ve 16-25 yaş aralığındaki gençlerin tarih bilincini ve gelecek tasavvurunu canlı tutmalarını sağlamak, büyükleri olarak geleceği imar ederken kendilerinin fikir ve bakış açılarına değer verdiğimizi göstermek olarak belirlendi.

Eserlerin “Nasıl bir gelecek hayal ediyorum?” temasına uygun olarak kaleme alınması, İstanbul’un fethinin 600. Yılına yazıldığı göz önünde bulundurularak fetih anlayışımız, tarih ve medeniyet perspektifimiz çerçevesinde, adalet, merhamet, kardeşlik, barış ve hakça paylaşım gibi erdemlerle bağlantılı ve özgün olması, alıntılar için kaynak gösterilmesi bekleniyor.

Yarışmanın usul ve esasları şu şekilde:

1. Yarışma; 10-15 yaş ve 16-25 yaş arası olmak üzere iki ayrı kategoride gerçekleştirilecektir. 29.05.1995 ile 19.06.2004 Tarihleri arasında dünyaya gelmiş olanlar birinci kategoride, 20.06.2004 ile 19.06.2010 tarihleri arasında dünyaya gelmiş olanlar ise ikinci kategoride yarışmaya dâhil olabileceklerdir. Belirtilen tarihler haricinde müracaatlar dikkate alınmayacaktır.

2. Yarışmaya başvurular ve yarışmanın değerlendirilme işlemleri tamamen elektronik ortamda gerçekleştirilecektir. Yarışmacıların şartları taşıyıp taşımadıklarına ilişkin belgeler yarışma sonrasında dereceye girerek ödül almayı hak eden öğrencilerden talep edilecektir.

3. Hangi aşamada olursa olsun, şartları taşımadıkları veya başka bir metinden iktibas (alıntı) yaptıkları ortaya çıkanların yarışmaları iptal edilecektir.

4. Başvurular İstanbul’un Fatih Sultan Mehmet tarafından fethinin yıl dönümü olan 29 Mayıs 2020 tarihinde başlayacak olup 19 Haziran 2020 arası tarihine kadar devam edecektir.

5. Yarışma başvuru formu www.manisa.diyanet.gov.tr adresinden indirilecek, el yazısı ile doldurulup imzalanacak, tarayıcıda taratılarak veya fotoğrafı çekilerek kaleme alınan eser ile birlikte son başvuru tarihine kadar manisadiha@diyanet.gov.tr adresine gönderilecektir.

6. Yarışmaya sadece belirtilen yaş aralıkları içerisinde bulunan hafızlık belgesine sahip veya hafızlık eğitimine devam ettiğini belgelendirebilecek gençler, en fazla bir eser ile katılım sağlayabilecektir.

7. Yarışma Değerlendirme Kurulu kendi içerisinde görev dağılımı yaparak ön eleme ve son eleme olmak üzere eserleri iki aşamada değerlendirecektir. Kurul, dereceye giren eserler dışında mansiyon almaya değer gördüğü eserler varsa bunları Müftülüğe bildirecektir.

8. Yarışmada her iki kategoride birinci olan eserin sahibine diz üstü bilgisayar, ikinci olan eserin sahibine çeyrek altın, üçüncü olan eserin sahibine gram altın ödül olarak verilecektir. Ayrıca her iki kategoride ilk 10 eserin sahiplerine TDV Manisa şubesince 2020-2021 eğitim-öğretim dönemi boyunca burs verilecektir.

9. Eserlerin değerlendirilmesinde siyasi mesajların bulunmaması, ahlak kurallarına uygun oluşu ve bir ticari markanın reklamını yapmaması gibi hususlar dikkate alınacaktır.

10. Eserlerin “Nasıl bir gelecek hayal ediyorum?” temasına uygun olarak kaleme alınması, İstanbul’un fethinin 600. Yılına yazıldığı göz önünde bulundurularak fetih anlayışımız, tarih ve medeniyet perspektifimiz çerçevesinde, adalet, merhamet, kardeşlik, barış ve hakça paylaşım gibi erdemlerle bağlantılı ve özgün olması, alıntılar için kaynak gösterilmesi beklenmektedir.

11. Eserin, Türkçe dilbilgisi kurallarına uygun olarak, elektronik ortamda, times new roman fontuyla, 12 punto ile yazılması istenecek, ancak el yazısı ile yazılmış eserler de yarışmaya kabul edilebilecektir.

12. Eserin 400 kelimeden az ve 850 kelimeden çok olmaması göz önünde bulundurulacaktır.

13. Katılımcılar eserlerinin özgün olduğunu, daha önce benzeri bir yarışmaya katılmamış olduğunu kabul etmiş sayılırlar.

14. Yarışma Değerlendirme Kurulu, aşağıdaki kriterlere göre puanlama yapacaktır:

Konuyu ifade edebilme, duygu ve düşünceyi aktarabilme gücü

20 Puan

Hitap, giriş, gelişme ve sonuç bölümlerinin kullanılışı

20 Puan

Kullandığı dilin akıcılığı ve özgünlük

20 Puan

Yarışma şartlarına uygun olup olmaması (içerik, kelime sayısı vb.)

Türkçe dilbilgisi kurallarına uygunluk

20 Puan

1. Yarışma sonuçları son başvuru tarihini takip eden en fazla 60 mesai günü bitiminde www.manisa.diyanet.gov.tr adresinden ilan edilecektir.

BAŞVURU FORMU İÇİN TIKLAYINIZ