03.02.2022

İL MÜFTÜSÜ MUSTAFA SOYKÖK'ÜN ÜÇ AYLAR VE REGAİB KANDİLİ MESAJI

İslâm âlemi olarak 3 Şubat 2022 Perşembe gününü Cuma’ya bağlayan gece, üç ayların başlangıcının habercisi mübarek Regaib Kandilini bir kez daha idrak etmenin huzur ve mutluluğunu yaşayacağız.

Müminler için tüm zamanlar, günler, geceler, haftalar, aylar ve seneler Allah’a kulluk şuuru ile Onun rızasına ermek amacıyla yaşanması gereken anlardır. Ancak her yıl gelen Regaib Gecesi ve üç aylar, rahmet, bereket ve mağfiret ikliminin habercisi, sonu bayram ile taçlanan, gönlümüzü ferahlatan müstesna zaman dilimleridir.

Bu gece aynı zamanda Kur’an ve Oruç ayı Ramazanı Şerif’in müjdesini bizlere haber verir. Günahlardan arınmanın fırsatını, Rabbimizin sonsuz af ve mağfiretini bizlere hatırlatır. Bu sebeple Resul-i Ekrem (sas) Recep ayı girdiğinde “Allah’ım! Recep ve Şaban ayını hakkımızda mübarek eyle bizi Ramazan’a ulaştır” duası ile üç ayları sevinç ile karşılamıştır.

Arzu, istek, emel ve tutku gibi anlamlara gelen rağbet kelimesinin çoğulu olan Regaib, geleceğe ve istikbale yönelik arzu ve isteklerimizi, emel ve tutkularımızı gözden geçirme imkânı verir, rağbetlerimizin yalnızca Rabbimize yönelik olması gerektiğini hatırlatır.

Bugün insanoğlunun arzularına gem vuramaması, isteklerini dizginleyememesi, tutkularını terbiye edememesi, şehvet tutkusunu frenleyememesi, rağbetini, içtenliğini ve sonsuz isteklerini sadece Rabbine yöneltememesi en büyük sorunları arasındadır. Bugün tarihte hiç olmadığı kadar Müslümanların izzet ve onurunun yerle yeksan edildiği, Müslümanların fitne hareketleriyle yüz yüze bırakıldığı, etnik, kültürel ya da mezhebi gerekçelerle yaratılış gaye ve hikmetini hiçe sayan çatışma ve çekişmeler ile İslam coğrafyası tarihinin en zor süreçlerinden geçmektedir.

Bizler, bu gönül ikliminde, hayatın çeşitli sıkıntıları ile nefsin şiddetli baskıları karşısında mücadelede yorgun düşen ruhlarımızı, sarsılan rûhî dünyamızı tekrar gözden geçirmemiz için sunulan fırsatları değerlendirmeliyiz.

İnsanlığın inşirahının, huzurunun, itminanın yolunu gösteren bu manevi iklimde, kulluğumuzu hatırlamalı, ümitlerimizi yeniden tazelemeliyiz.  Ruhlarımızın daralmışlığının ve tükenmişliğinin, bizi esir alan tutku ve arzularımız doğrultusunda ortaya koyduğumuz çaba ve gayretlerimizin muhasebesini yapmalıyız.

İlahi rahmete mazhar olan bu mübarek gün ve gecelerde günah ve hatalarımızla yüzleşelim. Bu gece kalbimizi karartan her türlü kin, nefret ve intikam duygularından arındıralım ki, gönlümüz huzura ersin. Yüreklerimizi iman, ilim, hikmet ve hakikat nuruyla aydınlatalım ki, kalplerimiz feraha kavuşsun. İmanımız sahih ve amelimiz salih olsun ki, kurtuluşa erelim. Ahdimizi yenileyelim ki, misakımızı kuvvetlendirmiş ve Allah’a verdiğimiz sözü tutmuş olalım. O’nun lütfuyla kardeş olalım ki, Rabbimiz bizden hoşnut ve razı olsun. Rağbetimiz başkaca hiç bir şeye değil, sadece O’na olsun ki, her gecemiz Regaip olsun.

Bizlerde bütün İslâm âlemi için Sevgili Peygamberimizin (sas) tekrar ettiği “Allah’ım! Ülkemizde ve dünyada yaşayan bütün Müslüman kardeşlerimiz için Recep ve Şaban ayını mübarek kıl ve Ramazan ayına hayırla, bereketle, huzurla ve sukünla kavuşmayı bizlere nasip eyle” duasını bolca yapmalıyız.

Bu duygu ve düşüncelerle aziz milletimizin, yurt dışındaki millet varlığımızın ve âlem-i İslâm’ın mübarek üç aylarını ve Regaib Kandillerini tebrik ediyor; üç ayların gelişiyle birlikte gönüllerimizi itminana kavuşturan rahmet, mağfiret ve bereket ikliminin, ülkemizden başlayarak dalga dalga tüm insanlığı kuşatmasını, hidayet, barış ve huzuruna vesile olmasını, bu mübarek gün, gece ve aylarda yapacağımız ibadet, dua ve yakarışların kabul olmasını Yüce Rabbimden niyaz ediyorum.

Mustafa Soykök

Manisa İl Müftüsü