17.05.2020

MANİSA İL MÜFTÜMÜZ MUSTAFA SOYKÖK’ÜN KADİR GECESİ MESAJI

Bu yıl, her sene olduğundan daha farklı bir Ramazan yaşadık. Korona Virüs (Covid 19) ile mücadele süreci herkes için pek çok dersi ihtiva eden oldukça ibretli bir dönem oldu. Mahrum kaldıklarımızın değerini daha fazla anladık. Hızın ve hazzın insanı mutlu edemediğini, tekebbürün ve tüketim çılgınlığının insanı huzurlu kılamayacağını hep beraber öğrendik. Din insan içindir. Canın muhafazası, dinin en temel hedeflerinden birisidir. Bu sıkıntıdan kurtulduğumuzda inşallah yine camilerimizde coşku ve heyecanla ibadet etmeye devam edeceğiz.

Bütün insanlığı, maruz kaldığımız bu büyük salgın hastalıktan kurtarmasını Cenab-ı Hak’tan niyaz ediyorum. Vefat eden kardeşlerimize Yüce Allah’tan rahmet diliyorum. Rabbimizin her zaman olduğu gibi “eş-Şafii” ismi ile bütün insanlığa tecelli etmesi için dua ediyorum. Bilim insanlarının ve sağlık çalışanlarının gayretleriyle inşallah, bu hastalığın devasını ihsan etmesini diliyorum. Ramazan ayındayız. Kadir gecesini ihya etmeye hazırlanıyoruz. Bu mübarek zamanlar hürmetine, oruçlu ağızlarımız ve dualı dillerimiz hürmetine, biz aciz kullarından bütün korku ve endişeleri kaldırmasını niyaz ediyorum.

Ramazan-ı Şerife veda ediyor oluşumuz ayrıca bir hüzün sebebidir. Ancak aynı zamanda sevinçliyiz çünkü önümüzdeki Salı’yı Çarşamba’ya bağlayan gece bin aydan hayırlı Kadir Gecesine kavuşuyoruz. Kadir Gecesi, Müminlerin ve tüm insanlığın kadrini yücelten gecedir. Çünkü, Kuran-ı Kerim bu gece inmiştir. Kuran inmeye başladığı andan itibaren, tüm insanlığı hakka, hakikate, adalete ve barışa çağırmış, insanlığa insani değerleri öğretmeye gelmiştir.

Kuran rahmet yüklü evrensel mesajlarıyla insanı yüceltmiş, onu şereflendirmiştir. Ancak ne zaman insan Kuran'ın kadrini bilemez olmuşsa, o vakit beşerin ve ümmetin kadri yani değeri düşmüştür. Bugün de dünya, açlık, yoksulluk, savaş, terör, mültecilik gibi insanı zora sokan ciddi krizler yaşıyorsa, Kur’an’a hak ettiği kıymetin verilmiyor olmasındandır. Böyle zamanlarda, fecre kadar esenlik getiren, bin aydan hayırlı olan Kadir Gecesini ihya etmek daha büyük bir önem ve anlam kazanmaktadır.

Bu geceyi vesile kılıp, Kuran'ın kadrini kıymetini bilmeli ve bu gecede dünya semasına inen Kuranı tekrar gönül semalarımıza indirmeliyiz. Kadir Gecesinin faziletini, gecenin karanlığında değil karanlıkları ortadan kaldıran Kuran'da aramalıyız. Bin aylık manevi gelişmeleri yaşayabilmek için Kuran'ın ana konularına; hak, hakikat, ahlak, adalet ve barış ilkelerine yeniden sarılmalıyız. Allah'ın meleklerinin yeryüzüne barış ve esenlik getirmeleri için, Kuran'ın barış ve esenlik mesajlarına can-ı gönülden kulak vermeliyiz.

Kadir gecesini idrak ederken, dünyanın neresinde olursa olsun açların, yoksulların, mahrumların, mağdurların dertleriyle dertlenmek, acılarına ortak olmak, yaralarını sarmak hepimizin vazifesidir. İnsanlığın barış ve huzuru için iyilik ve güzelliğin mücadelesini vermek yeryüzündeki bütün Müslümanların sorumluluğudur.

Bu duygu ve düşüncelerle, Manisalı kardeşlerimizin, aziz milletimizin ve İslam âleminin mübarek Kadir Gecesini en içten dileklerimle kutluyor, huzur, güven ve barış içinde Ramazan Bayramı’na kavuşmayı Cenab-ı Hak’tan niyaz ediyorum.

Mustafa Soykök

Manisa İl Müftüsü