14.03.2019

ŞEHZADELER İLÇE MÜFTÜLÜĞÜ

Diyanet İşleri Başkanlığı’ nın görevi, kuruluş kanunu olan 3 Mart 1924 tarihli ve 429 sayılı Kanun’ da ‘İslam dininin itikat ve  ibadet alanıyla ilgili işleri yürütmek ve dini kurumları idare etmek’ şeklinde ifade edilmiştir. 22.06.1935 tarihli Resmî Gazete’ de yayımlanarak yürürlüğe giren 2800 sayılı “Diyanet İşleri Reisliği Teşkilat ve Vazifeleri Hakkında Kanun”, Başkanlığımızın ilk teşkilat kanunudur.

1961 Anayasası Diyanet İşleri Başkanlığı'nı Anayasal bir kurum olarak düzenlemiş, genel idare içinde yer vermiş ve bu kurumun, özel kanununda gösterilen görevleri yerine getirmesini öngörmüştür.

15.08.1965 tarihinde yürürlüğe giren 633 sayılı “Diyanet İşleri Başkanlığı Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanun ”Başkanlığın görevleri noktasında önemli bir açılım getirmiş, İslam dininin ahlak alanı ile işleri yürütmek de görevler arasında sayılmıştır.

Başkanlığın mevcut teşkilat yapısı, 633 sayılı Kanun’da çok kapsamlı değişiklikler yapan 01.07.2010 tarih ve 6002 sayılı Kanun ile belirlenmiştir. Bu bağlamda, çağımızda din hizmeti sunmanın bir gereği olarak cami dışı din hizmetlerinin önü açılmış, Başkanlık personelinin hizmetiçi eğitimleri için gerekli altyapı hazırlanmış, radyo ve televizyon kurulması Başkanlığa bir görev olarak verilmiştir. Başkanlık, toplumu din konusunda aydınlatma noktasında her türlü imkândan yararlanmaya memur edilmiştir. Modern yönetimin bir gereği olarak insan kaynakları yönetim sistemi benimsenmiş ve personelin kariyer sistemine göre alınarak yetiştirilmesi sağlanmıştır.

13 İlde Büyük Şehir ve 26 İlçe kurulması ile ilgili 06/12/2012 tarih ve 6360 sayılı yasa Resmi Gazete'de yayımlanmış ve Manisa İli Büyük Şehir statüsüne dönüştürülmüştür. İl merkezinin 2 İlçeye ayrılması sonucu Şehzadeler Müftülüğümüz 31.01.2014 tarihinde Şehzadeler İlçesi' ne bağlı olarak kurulmuştur.