Manisa İline bağlı olan Turgutlu; doğusunda Ahmetli, güneyinde Ödemiş ve Bayındır, kuzeyinde Akhisar ve Gölmarmara, batısında İzmir ve Manisa illeri ile komşudur. Turgutlu'nun Manisa'ya uzaklığı 30, İzmir'e uzaklığı ise 45 km'dir.
1611 yılında İstanbul'da dünyaya gelen Evliya Çelebi Turgutlu'nun dini hayati ile ilgili fazla bilgi vermemekle birlikte, kilise ve havradan söz etmemesinden ve müftü ile nakibin varlığından söz etmesinden halkın çoğunluğunun müslüman olduğunu anlıyoruz.
Buna karşılık bilenen Kayıtlara göre;
1575’deki vakıf defterinde, tarihi eserlere ve bunlara ait bir takım vakıflara rastlanmaktadır. 1575’te bir cami, dört mescit mevcuttur. 1888 salnamesine göre turgutlu’da 52 mescit, 8 cami ve 4 dergah bulunmaktadır.
Tatar Camii, Piyaleoğlu Caddesi üzerinde Albayrak Mahallesinde yer almaktadır. 1616 yılında Zat Ağa tarafından yaptırılmıştır
Pazar Camii, Piyaleoğlu Caddesi üzerinde Altay Mahallesinde 1654 yılında Piyale oğlu Mustafa tarafından yaptırılmıştır.
Hacı Zeynel camiinin kesin yapılış tarihi bilinmemektedir. Bilinen o ki İran-Horasan erlerinden Kadiri Meşayihinden Hacı Zeynel Dede’nin himayesinde küçük bir mescit olarak yapılmıştır. Bu nedenle Hacı Zeynel Mescidi denilmiştir. Cami hicri 1310-1320 yılları arasında büyütülerek bu günkü halini almıştır.
Irlamaz mahallesi, İlçe merkezine 4 km uzaklıktadır. Irlamaz mahalle Camii’nin yapım tarihi belli değildir.
Irlamaz Mahalle Mescidi, Irlamaz Çayının karşı tarafında 1600 yıllarında yapılan Mescit bulunmaktadır
Yunanlılar 4 Eylül 1922’de Turgutlu’yu terk ederken evleri ve camileri tek tek ateşe verip yakmışlar. yangın Pazartesi günü başlamış ve iki gün boyunca sürmüştür. Bu yangında pek çok tarihi binanın yanısıra, içinde birçok yazma eserin bulunduğu Paşa Camii ve Kütüphanesi de yanmıştır.
İlçe merkezine 20 km mesafede bulunan Sinirli Mahallesi Camii, Saruhanbey tarafından yaptırıldığı bilinmekte ise de Boya ve hat yazı tarihi Hicri 1292’dir
Acarlar Mahallesinde bulunan Şakirbey Camii, Çakıcı Mehmet Efe tarafından caminin yardım parası karşılanıp, 1909 yılında o günün Kaymakamı Şakir Bey tarafından yaptırılmıştır.
İlçemiz merkezinde Altay Mahallesinde bulunan Hacı Muharrem Camii 1923 yılında yapılmıştır. Cami ahşap çatı ve tek şerefeli bir minareden oluşmaktadır. Anıt eser olarak tescillidir.
Turan Mahallesinde bulunnan Dereköy Camii 1933 yılında yapılmıştır. Cami ahşap çatı ve tek şerefeli minareden oluşmaktadır.
Altay Mahallesinde bulunan Taslı Camii 1937 yılında yapılmıştır. Cami ahşap çatı ve tek şerefeli minareden oluşmaktadır.
1830 yılında ilçe olduğu kayıtlarda bulunan Turgutlu’nun ilk müftüsü 25.09.1914 tarihinde göreve başlayan Hasan Basri KUTLU’dur.